10 Száma térkép az “La Española” szigetről (Santo Domingo).

A Santa Maria elsüllyedése. A Nao Santa Maria táblája alatt hullámzik egy tengeri kígyó test, a fejét cseppkőszobor zárja, ami csontszerűnek tűnik, és alatta egy térkép. A 19. század végén La Casa Alba belefoglalta ezt a vázlatot Santo Domingo szigetének északi és nyugati részéről (Haiti és Dominikai Köztársaság) családi archívumába. Kolumbusz „La Española” névvel keresztelte el ezt a szigetet, és az írások szerint 1492 karácsonyához közeli napokon a Santa Maria hajó egyik partja előtt süllyedt el. Ennek a szerencsétlenségnek az eredménye az volt, hogy a hajó gerendáit felhasználták az Újvilág első keresztény településének, a Fuerte Navidadnak (Karácsonyi erőd) építéséhez. Ennek a térképnek az műkő reprodukciója megmutatja a hajó elvesztésének pontját és néhány ma is megmaradt helynevet a szigeten. A „nativida” szót olvasható az említett településre mutató kis nyíllal. Azóta ennek a térképnek a kiadása alapján még ma is úgy tartják, hogy az Kolumbusz Cristophorus aláírása a 15. század végén, de a mai napig az őt idéző kézírás és a javasolt dátum hitelessége hamisnak bizonyult.

A hajó falain mély repedés látható (mind a bal, mind a jobb oldalon), amely emlékeztet minket a balesetre. Észre fogod venni, hogy a Santa Maria közelebb van a Nyugathoz, és elég messze van a La Pinta-tól és a La Nina-tól (Palos), mivel ezek a két hajó vissza tudott térni Spanyolországba, hogy bejelentsék, milyen felfedezés történt az első úton (együtt vannak a főépületben).

A csontok halomja a térkép felett a szörnyet jelképezi, amely megemésztette a 39 tengerészt, akik Fort Karácsonyban maradtak Christopher Columbus utasítására. Ők voltak az első keresztények, akik meghaltak a Nyugat-Indiai-szigeteken a közönséges kannibálok kezében, akiket Columbus kariboknak nevezett.