Nummer 10

Kaart van het eiland “Hispaniola” (Santo Domingo). Zinken van de Santa Maria

(Ga niet de trap op en ga rechtdoor voor nummer 10).

Onder het bord van het karveel van Santa María golft het lichaam van een zeeslang met daarop een sculptuur van gestapelde botten (stalactieten) en onder dit detail een kaart.

Aan het einde van de 19e eeuw nam La Casa Alba deze schets van het noordelijke en westelijke deel van het eiland Santo Domingo (Haïti en Dominicaanse Republiek) op in haar familiearchief. Columbus doopte dit hele eiland als “La Española” en volgens kroniekschrijvers liep de Santa María in de dagen dicht bij die kerst van 1492 aan een van zijn kusten vast. Als gevolg van dit ongeluk werd het hout van het schip gebruikt om de eerste christelijke nederzetting in de Nieuwe Wereld te bouwen, genaamd: Fuerte Navidad.

 De reproductie van deze kaart op kunststeen toont het punt waar het schip verloren is gegaan en enkele plaatsnamen die nog steeds bewaard zijn gebleven op het eiland. Het kan worden gelezen als “natividá” met een kleine pijl die verwijst naar de bovengenoemde nederzetting. Sinds de publicatie werd deze kaart beschouwd als de handtekening van Christoffel Columbus en vanaf het einde van de 15e eeuw; maar tot op de dag van vandaag kan het materiële auteurschap van de hand van de admiraal of de voorgestelde datering niet worden geaccepteerd.

Er is een kunstmatige bres te zien in de scheepswanden (zowel aan bakboord als aan stuurboord) die ons aan het ongeval herinnert. We zullen ons realiseren dat het karveel Santa María dichter bij het westen ligt en iets verder van La Pinta en La Niña (Palos) aangezien ze naar Spanje konden terugkeren om aan te kondigen wat er tijdens die eerste reis was ontdekt (ze zijn samen in het hoofdgebouw ).

De berg van botten die bovenop de kaart staat, symboliseert met zijn drie gezichten het monster dat uiteindelijk de 39 matrozen zal verslinden die in opdracht van Christoffel Columbus in Fort Navidad zijn achtergebleven. Dit zullen de eerste christenen zijn die stierven in  West-Indië door toedoen van die inheemse kannibalen die Columbus Caribes noemde.