Numărul 10. Harta Insulei “La Española” (Santo Domingo). Scufundarea Santa Maria

Sub bordul navei Santa Maria, corpul unui șarpe marin se unduiește, iar capul este încheiat cu o sculptură de stalactite asemănătoare oaselor, iar sub acest detaliu, o hartă.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Casa Alba a inclus această schiță a părții de nord și vest a Insulei Santo Domingo (Haiti și Republica Dominicană) în arhiva sa de familie. Columb a botezat această insulă „La Española”, iar conform cronicii din zilele apropiate de Crăciunul din 1492, nava Santa Maria s-a scufundat pe una dintre coastele sale. Fructul acestei nenorociri a fost că lemnul acestei nave a fost folosit pentru construirea primei așezări creștine din Lumea Nouă, numită: Fuerte Navidad (Fortul Crăciunului).

Reproducerea acestei hărți în piatră artificială arată punctul în care nava a fost pierdută și unele nume de locuri care sunt încă conservate astăzi pe insulă. Cuvântul „nativida” poate fi citit, cu o săgeată mică care indică așezarea menționată mai sus. De la publicarea sa, această hartă este considerată a fi semnată de Cristofor Columb la sfârșitul secolului al XV-lea, dar autenticitatea scrisului amiralului și data sugerată sunt false.

Pe pereții navei se poate vedea o fisură adâncă (atât pe partea de port, cât și pe cea de tribord), care ne amintește de accident. Veți observa că Santa Maria este mai aproape de vest și destul de departe de La Pinta și La Niña (Palos), deoarece aceste două nave au putut să se întoarcă în Spania pentru a anunța ce a fost descoperit în acea primă călătorie (ele sunt împreună in clădirea principală)

Grămada de oase deasupra hărții simbolizează, cu cele trei fețe ale sale, monstrul care a devorat cei 39 de marinari care au rămas în Fortul Crăciunului la ordinul lui Cristofor Columb. Aceștia au fost primii creștini care au murit în Indiile de Vest în mâinile localnicilor canibali pe care Columb i-a numit Caribes.