Nummer 11

Fort van Navidad uit 1492. De fontein van De Ontmoeting

Op het op stenen geplakte anker staat te lezen: Santa María/Marigalante. Ernaast het bord van het fort vergezeld van het geluid van het water uit de El Encuentro ( De Ontmoeting)-fontein.

Voordat u aan boord gaat, is het handig om aandacht te besteden aan de betekenis van de bron. Een stenen boek dat in het midden is geopend, luidt: De Ontmoeting, 12 October 1492 en “De oogst is groot” Twee waterbronnen aan elk boveneinde van deze fontein vertegenwoordigen elke wereld (de oude en de nieuwe) gescheiden door de zee-oceaan. Het water dat discreet van rechts stroomt( West-Indië ) stroomt naar links en voegt zich bij het water dat van links valt (Spanje). “De oogst is groot maar er zijn weinig arbeiders” herinnert ons, zoals de Bron van evangelisatie (Matteus 9) al deed, aan het historische feit van het dragen van het kruis en het evangelie na het eerste contact. De waterdruppels in het centrale glas vertegenwoordigen die historische vereniging, en voor altijd, van beide werelden.

(Als we via de oprit naar Fort Navidad gaan, komen we aan bij de Vuurtoren van het geloof van de zeelieden (Faro la Fe Marinera).