5 szám Az Unió portikusza: A katolikus királyok és Spanyolország.

Egy felirat az alján adja ennek a bejáratnak a nevét “Portico de la Unidad”. Most már ezt az épületet Monumento Colomaresnek azonosítják. Minden eddig látott összefüggésbe lett helyezve Spanyolországgal, ahová Kolumbusz először lépett be, amikor bemutatta a projektjét. Ez lehetővé tette számunkra, hogy megfigyeljük, hogyan vezettek el minket az első négy pont Kolumbuszhoz és Ferdinándhoz és Izabellához szimbolikusan ezen a történelmi színpadon. Ekkor már a királyok találkoztak vele és sorsuk összefonódott 1492-ben.

A két hegyes Mudejar boltíves kapuban gótikus Erzsébet-kori stílusban épült, összefonódó, égő, virágzó tűkkel és díszített terekkel tele ikonográfiai és dekoratív motívumokkal. Fentebb a középen renesszánsz stílusú apró részletekkel van díszítve, melyek zöld koronát eredményeznek.

  1. Ferdinánd király és II. Izabella királynő effigiai (mára a Katolikus Királyok), mutatják ikonográfiájukat: Tanto Monta a 15. század végének címerén, és mindkettejük jelvényeit (Járom és Nyilak). A talapzaton (Tanto Monta) egy karavella látható, melyet szárnyak védnek, ami az egész kezdetét jelképezi. Efelett látható Carlos V vas koronája (mint császár), a nagy örökség folytatója, melyet ősei kezdtek el mindkét Atlanti-óceán partján. Egy idegen elem emelkedik ki egy kör formájában három ponttal a belsejében: a béke zászlaja (Pax Cultura a Roerich Egyezményből). A szobor kiváltságosan az első, aki hivatalosan kiállíthatja ezt Spanyolországban. A PAX (béke) szó szándékosan megtört közepén olvasható jelentős előjeleként és jövendölésének megfejtése lehet az írótól.

Az oszlopsor túlsó oldalára lépve láthatóvá válnak az ellenkező homlokzat részletei. A kereszt felett az El Excelente nevű érme található, a királyi pecsétekkel az Szent János sasának szárnyai alatt, “Sub umbra alarum tuarum proteggino” felirattal. Azonnal feltűnik a “UNIDAD” (EGYSÉG) felirat két fontos dátummal: 1497 (pénzügyi reform) és 1512 (Navarra Királyság meghódítása). Ezekkel a feliratokkal mindkét homlokzaton egyesül az a szándékozott unió, amit a Katolikus Királyok képviseltek (politikailag, pénzügyileg és területileg).

A Granada Királyság elleni háború végeztével, 1492-ben elfogadták Kolumbusz Kristóf terveit. Hét év szünet volt, mire a szerződés teljesen megkötésre került. Bizakodva abban, hogy a Királyok támogatni fogják, családjával Castillába költözött, és nem adta fel, amíg mindenki előkelő pozíciót nem kapott. Gyökeret vert, és mindenki hasznát látta az álmának. A Santa Fe-i Kapitulációk a Kolumbusz és a Katolikus Királyok közti szerződést tekintik, nem pedig egy nagylelkű kegyelmet kérő királyi engedménynek (minden szorosan meg lett állapítva).

(Itt kezdődik az út a felfedezésekre szánt rész)