Nummer 5

Portiek van de eenheid. (De katholieke koningen en Spanje)

Een inscriptie op de grond geeft ons de naam van deze ingang: “Portiek van de Eenheid”. Het gebouw is nu geïdentificeerd als het Monument Colomares. Alles wat tot nu toe is gezien, is de contextualisering van het Spanje waar Columbus voet op zette bij de presentatie van zijn project. Je hebt kunnen opmerken hoe de eerste vier punten ons op een symbolische manier bij Colón, Ferdinand en Ysabel brachten met die historische setting. Nu zullen de koningen hem ontmoeten en zich vanaf 1492 bij hun lot voegen.

De tweepuntige mudejarboog is opgetrokken in Elizabethaanse gotiek: maaswerk, flamboyante, bloemrijke naalden en ruimtes vol iconografische en decoratieve motieven. In het hoogste midden, geborsteld met renaissance, valt een groene kroon op.

De beeltenissen van koning Ferdinand en koningin Ysabel (reeds katholieke vorsten) tonen ons hun iconografie: de Tanto-Monta op het schild uit de late 15e eeuw en de insignes van beide (Het Juk en de Pijlen). Op de tanto staat een karveel beschermd door enkele vleugels omdat daarmee alles begon. Bovenop: de ijzeren kroon van Carlos V (als keizer), de grote voortzetting van de erfenis die zijn grootouders van moederskant begonnen aan beide oevers van de zee-oceaan

Een buitenaards element valt op in de vorm van een cirkel met daarin drie stippen: De Vlag van de Vrede [Pax Cultura] van het Roerich Pact. Bevoorrecht monument omdat het de eerste in Spanje was die het geautoriseerd tentoonstelde. Je kunt PAX (vrede) in tweeën gebroken lezen als waarschuwing van de auteur.

Als we naar de andere kant van de portiek gaan, zullen we de rest van de details op de tegenoverliggende façade observeren. Aan het kruis zien we de munt genaamd “El Excelente”  en de koninklijke zegels onder de vleugels van de adelaar van Sint Jan: “Sub umbra alarum tuarum proteggino” (sic). Meteen het woord UNIT met twee belangrijke data: 1497 ( Monetaire Hervorming) en 1512 (Verovering Koninkrijk Navarra). Met alles beschreven over beide gevels, wordt die door de katolieke koningen gezochte eenheid gesynthetiseerd weergegeven. (politiek, monetair en territoriaal).

Na de oorlog in Granada (1492) accepteerden ze het project van Christoffel Columbus, dat zeven jaar duurde om aangenomen te worden. Ervan overtuigd dat deze koningen hem zouden steunen, bracht hij zijn familie naar Castilië en gaf niet op dat ze allemaal in een zeer bevoorrechte positie zouden eindigen. Hij legde hier hoekstenen  en iedereen profiteerde van zijn droom. De Capitulaties van Santa Fe moeten worden beschouwd als een contract en niet als een sierlijke concessie of koninklijke gunst, aangezien ‘Alles was geregeld’.

(Hier begint het deel bestemd voor de Ontdekkingsreis)