Numărul 5. Porticul Uniunii: Regii Catolici și Spania

O inscripție pe sol îi dă acestei intrări numele de “Portico de la Unidad”. Acum, acest clădire este identificată ca Monumento Colomares. Tot ceea ce am văzut până acum a fost pus în context in Spania în care Columb a pus prima dată piciorul când și-a prezentat proiectul. Ne-a permis să observăm cum primele patru puncte ne-au adus la Columb și Ferdinand și Isabela într-un mod simbolic pe această scenă istorică. Până acum, regii s-au întâlnit cu el și destinul lor s-a împletit până în 1492.

Arcul mudejar cu două vârfuri a fost ridicat în stil gotic elisabetan, împletindu-se, strălucind, cu ace de flori și spații pline de motive iconografice și decorative. Mai sus, centrul este decorat cu mici detalii în stil renascentist, care rezultă într-o coroană verde.

Efigiile regelui Ferdinand și a reginei Isabel (acum cunoscuți ca Regii Catolici) prezintă iconografia lor: Tanto Monta pe un scut din ultimii ani ai secolului al XV-lea, precum și ambele lor însemne (Iug și Săgeți). Pe muntele (Tanto Monta) se află o caravelă protejată de aripi, care reprezintă începutul tuturor lucrurilor. Deasupra, coroana de fier a lui Carol al V-lea (ca împărat), moștenirea mare care a fost începută de bunicii săi materni pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic.

Un element străin iese în evidență sub forma unui cerc cu trei puncte în interior: steagul păcii (Pax Cultura). Monumentul are privilegiul de a-l expune cu autoritate în Spania. Cuvântul PAX (pace), spart intenționat în mijloc, poate fi citit ca o premoniție semnificativă și un semn al autorului.

Trecând de partea opusă a porticului, detaliile fațadei opuse sunt expuse. Deasupra crucii, moneda numită El Excelente cu sigiliile regale sub aripile vulturului Sfântului Ioan (San Juan) – “Sub umbra alarum tuarum proteggino” (sic). Imediat, UNIDAD (UNIUNE) cu două date importante: 1497 (Reforma monetară) și 1512 (Cucerirea Regatului Navarrei). Cu toate aceste inscripții, pe ambele fațade, se sintetizează acea uniune intenționată a Regilor Catolici (din punct de vedere politic, monetar și teritorial).

La sfârșitul războiului împotriva Regatului Granadei în 1492, proiectul lui Cristofor Columb a fost acceptat. Șapte ani de așteptare pentru finalizarea contractului. Având încredere că regii îl vor sprijini, el și-a adus familia în Castilia și nu s-a dat bătut până când toți au primit poziții privilegiate. Columb si-a infipt rădăcinile și toți au beneficiat de visul său, Capitulaciones de Santa Fe sunt considerate un contract între Columb și Regii Catolici și nu o concesie grațioasă a milostivirii regale (totul a fost ferm convenit)