COLOMARES MŰEMLÉK KASTÉLY

(1987-1994)

Bevezetés

 Üdvözöllek ebben a különleges emlékműben, amely az Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulójára emlékezik. Minden kő, csempe és cementdarab egy hihetetlen műalkotást alkot, amelyből egy jól meghatározott történelmi cél valósul meg. Ez az alkotás az alkotó kifejezett akarata és vágya.

Ez a kastély-emlékmű Dr. Esteban Martín Martín által tervezett, épített és finanszírozott, aki 1926-ban született Granollersben, és zamorai családból származik. Orvosi diplomát szerezve a Valladolidi Egyetemen, Dr. Martín 1950-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol sebészként dolgozott a nyolcvanas évekig. A hetvenes években visszatért Spanyolországba, megvásárolta ezt a területet, La Carraca néven, és itt építette fel ezt az emlékművet, anélkül, hogy tudta volna, hogy ez lesz az utolsó nyughelye is. 2001-ben hunyt el (a család a hamvait az emlékműben őrzi, a Szent Erzsébetnek szentelt templom oltárának alatt).

Az 1980-as évek során bizonyos szelek fújtak, és ez a lendület 1992-ig tartott. Az 1992-es év emlékezetes mérföldkő volt, amikor nemzeti és helyi szinten, a köz- és magánszektorban sok időt fordítottak arra, hogy ezt az évet különlegesebbé tegyék, mint bármely más évet. Dr. Martin, lelkesedésétől inspirálva, nem hagyta veszendőbe menni ezt az alkalmat, saját egészségét és személyes vagyonát kockáztatva.

Most már művészet, építészet és spanyol történelem irányába fordult, és 1987-ben lerakta monumentális projektje első kövét. Két malagai szakember (mester kőművesek és kőbányászok) segítségével három férfi hét hosszú év alatt, napi munkával építette fel ezt a lenyűgöző emléket az Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulójára és a spanyol nyelvterületre (La Hispanidad). 1994-ben vált valóra. Érdekes megjegyezni, hogy Dr. Martin egyedül faragott minden darabot a helyszínen.

Ez a hely? Mi is ez? Egy könyv, amelyet emlékmű formájában faragtak, ahol az időpontok, homlokzatok, szövegek és legendák … a szavak és kövek, amelyek elmesélik a történetet. Emlékeztető Kolumbusz Kristóf első útjáról és a La Hispanidadról. Egyedülálló építészeti alkotás, szabadon kivitelezett, dekoratív formája és kivitelezése gótikus, román, bizánci és mudéjar művészet keverékét ötvözi, amely alkalmazkodik azon korszakhoz, amelyet megemlékezik.Észre fogod venni a falakon látható számokat, amelyek megfelelnek ennek a könyvnek a fejezeteinek, amelyeket Dr. Martin helyezett el a tisztázás érdekében. Az egész emlékmű gondosan kidolgozott, és semmi sem marad véletlenre. (A főépület szimbolikája nincs benne a szövegben, mivel az külső sétányból áll.)

Összefoglalva, megszeretnénk emliteni hogy a COLOMARES MŰEMLÉK KASTÉLY továbbra is egy családi projekt és magántulajdonként működik, és a látogatók hozzájárulásainak köszönhetően a karbantartás, fejlesztés és megőrzés lehetségessé válik.

 

Idegenvezető túra: