CASTELUL MONUMENTULUI COLOMARES

(1987-1994)

Introducere

Bine ați venit la acest monument unic dedicat celui de-al V-lea Centenar al Descoperirii Americii. Fiecare piatră, țiglă și bucată de ciment se combină pentru a forma o lucrare arhitecturală incredibilă care trimite la un final istoric bine definit.

Aceasta fiind voința și dorința expresă a creatorului său : Dr. Esteban Martin Martin

Acest Castel-Monument a fost conceput, construit și finanțat de Dr. Esteban Martin Martin, un spaniol născut în 1926 la Granollers, dintr-o familie Zamorană.

După ce a absolvit Universitatea de Medicină din Valladolid, Dr. Martin a emigrat în Statele Unite în 1950, unde el a lucrat chirurg până în anii optzeci.

S-a întors în Spania în anii șaptezeci, a cumpărat acest teren, numit La Carraca, și aici a construit acest monument, fără să-și dea seama atunci ca acest teren va fi si ultimul său loc de odihnă. A murit în 2001 (familia îi păstrează cenușa în monument, sub altarul bisericii, cu hramul Sfintei Isabel a Ungariei).

Anul 1992 a fost o piatră de hotar pentru amintiri și comemorări. La nivel național și local, pentru public și sectorul privat, s-a investit mult timp pentru ca acest an să fie mai special decât oricare alti ani. Dr. Martin, inspirat de entuziasmul său, nu a lăsat să treacă această ocazie investind in castel propria sănătate și avere.

Concentrându-se acum pe artă, arhitectură și istoria Spaniei, el a pus prima piatră a acestui proiect monumental în 1987 și datorită ajutorului a doi specialiști din Málaga (mesteri zidari) cei trei barbati, muncind zi de zi peste sapte ani, au construit acest uimitor omagiu adus celui de-al cincilea Centenar al Descoperirii Americii și Lumii Hispanice. Castelul a fost finalizat in 1994.

Și acest loc …ce este? O carte sculptată sub forma unui monument, unde fațadele și pietrele tin loc de cuvinte care spun povestea primei călătorii a lui Cristofor Columb și legenda formarii Lumii Hispanice.

 O piesă unică de arhitectură, executată liberal, forma și construcția sa combină un amestec de gotic, romanic, bizantin și arta mudejar, care se adaptează perioadei pe care o comemorează.

 Veți observa numere expuse pe pereții clădirilor corespunzătoare capitolelor din această carte, plasate acolo de Dr. Martin pentru clarificare. Întregul monument este meticulos gândit și nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

(Simbologia clădirii principale nu este inclusă în textul-ghid deoarece constă dintr-un drum exterior de trecere).

Castelul-Monument Colomares continuă să funcționeze ca un proiect de familie și o proprietate privată, iar datorită contribuțiilor vizitatorilor săi, întreținerea, îmbunătățirea și conservarea sunt posibile. 

 

Tur ghidat: