MONUMENT KASTEEL COLOMARES
(1987-1994)
Inleiding

Welkom bij dit bijzondere bouwwerk, gewijd aan het Vijfde Eeuwfeest van de ontdekking van Amerika. Elke bewerkte steen, baksteen en cement vormt een zeer uniek stuk architectuur, dat een duidelijk omschreven historisch doel nastreeft onder de uitdrukkelijke wens en wil van zijn artiest

 Dit Kasteel-Monument is ontworpen, gebouwd en gefinancierd door Dokter Esteban Martín Martín, een Spanjaard geboren in 1926 in Granollers en afkomstig uit een familie uit Zamora. Dr. Martín, afgestudeerd in geneeskunde aan de universiteit van Valladolid, emigreerde in 1950 naar de Verenigde Staten om daar tot de jaren tachtig als gynaecoloog en chirurg te werken. Toen hij in de jaren zeventig terugkeerde naar Spanje, kocht hij dit landgoed genaamd La Carraca, om hier zijn laatste rustplaats te bouwen waar hij in 2001 zou sterven (de familie bewaart zijn as in het monument, onder het altaar van de kerk gewijd aan Heilige Elizabeth van Hongarije).

Die jaren tachtig waren degenen die een bepaalde trend op gang bracht en die leidden tot 1992. Die 92 was een mijlpaal van herinneringen en herdenkingen. Op nationaal en lokaal niveau,  en zowel op publiek als prive vlak , is er veel tijd geïnvesteerd om dit jaar specialer te maken dan alle andere. Don Esteban werd geïnspireerd door deze trend en zal die kans niet voorbij laten gaan, waarbij hij zijn eigen gezondheid en zijn persoonlijke financiën op het spel zet.

Nu gefocust op kunst, architectuur en Spaanse geschiedenis, zal hij in 1987 de eerste steen leggen voor dit werk dankzij twee specialisten uit Malaga (meester-metselaars en steenhouwers) die hem zullen helpen met het project; dat wil zeggen, er waren slechts drie mensen die hier zeven lange jaren dagelijks werkten en die dag in dag uit dit eerbetoon aan het vijfde eeuwfeest van de ontdekking van Amerika en aan de Spaanse Cultuur ( Hispanidad ) (1987 – 1994) vereeuwigden.

En deze plek? Wat is het? Een boek gebeeldhouwd als een monument, waar zijn data, gezichten, sculpturen, legendes, … de woorden zijn en de stenen zijn steun. Een herinnering aan de Eerste Reis van Christoffel Columbus en de Spaanse Cultuur op een vrij uitgevoerde fantasiearchitectuur; dat met zijn gemengde decoratieve en constructieve vormen van gotiek, romaans, byzantijns en mudejar, het tot een uniek, bijzonder gebouw maakt, aangepast aan de tijd die het herdenkt.

U zult nummers op de muren van het gebouw zien die de hoofdstukken van dit boek simuleren die Dokter Esteban zelf heeft geplaatst voor een beter begrip. Het hele gebouw is minutieus ontworpen om niets aan het toeval over te laten (de symboliek van het hoofdgebouw is weggelaten uit deze gidstekst aangezien het naar buiten toe gericht is.

Tot slot herinner ik u er graag aan dat het monument Kasteel Colomares nog steeds een particulier familieproject is ; die dankzij de bijdragen van zijn bezoekers helpen bij het onderhoud, de verbetering en het behoud ervan.